trešdiena, 2009. gada 17. jūnijs

Vienvakar nejaušības pēc, jo mani ne pārāk vilināja perspektīva kārtējo reizi vērot kā Mels Gibsons "Drošsirdī" mokās ar skotu akcentu, uzslēdzu "Chanel 4", kur rādīja TV programmu "Ramsay's Kitchen Nightmares". Tajā Čipa un Deila lomās vienlaikus skatāms Gordons Ramsajs. Viņš kopā ar savu komandu ceļo pa AK un ASV, glābdams restorānus, kas ir uz biznesa nojukšanas robežas.

Labi padomājot, iemeslus tam mēs varam izsmadzeņot paši. 1) sušķīga virtuve, kuras vizuālās pazīmes ir melnumu slānis visās iespējamās vietās un kur par telpas specifisko aromātu gādā iebojājušos pārtikas produktu pārpalikumi. Lai būtu iespējams pārraides laikā paņerkstēt par to, pirms filmēšanas telpas aizliegts sakopt. 2) vīzdegunīgs šefpavārs, kas vienmēr visu zina par citiem labāk un kura ēdienu gatavošanas prasmes ir iestrēgušas pagājušā gadsimta 60jos gados. 3) nošņurcis zāles pārzinis uzkumpušiem pleciem, kas vairāk atgādina lūdzēju nekā noteicēju. 4) saldētu produktu izmantošana svaigu vietējo produktu vietā. 5) nepārdomāta cenu politika, piemēram, "buy one and get one free"/vienu porciju nopērc, otru dabū par brīvu. 6) noplucis zāles paskats. Variācijas ir visdažādākās.

Tas viss būtu ļoti skaisti un pamācoši, sak, skatieties un mācieties, kā nenolaist uzņēmumu uz grunti, ja vien godājamā šefpavāra runāto vārdu brīžam visai biezā kultūrslānī nerotātu klasisks angļu četrburtisms ar visiem saviem atvasinājumiem, kas nezinātāju tā vien vedina uz domām, ka Č. Dikensa vai T. Hārdija valoda izteiksmes līdzekļu ziņā ir krietni noplicinātāka nekā J. Raiņa vai A. Upīša valoda. Ikdienā tā droši vien arī ir, jo vidusmēra runātājs, kas neinteresējas par literatūru, diezin vai lieto vairāk par 3000 leksiskajām vienībām. Tāpēc angļiem tik daudzas lietas var būt "jaukas". Piemēram, laiks ir "jauks", ielas galā atrodas "jauks" (varētu teikt "omulīgs") restorāns, tā meitene izskatās "jauka" (latvietis, iespējams, sacītu "piemīlīga"), un arī viņas drānas ir "jaukas", ir iespējams "jaukā" kompānijā "jauki" pavadīt laiku, un tā tālāk. Tipiska valodas noplicinātība.

Taču zinātājiem ir pilnīgi skaidrs, ka nešpetnais četrburtis ir viens no interesantākajiem nenormētās angļu leksikas vārdiem, un vienīgais no visiem vārdiem, kas sākas ar "f", tas tiek izcelts un mīļi saukts par "F-vārdu". Tā sākuma skaņa, atkarībā no runātāja nolūka, var paust sāpes, prieku, mīlestību, naidu. Kaut arī "Oxford English Dictionary" rakstīts, ka izcelsme nav skaidra, visticamākā teorija ir tā, ka tas aizgūts no vecvācu valodas vārda "Frichen", kas nozīmējot "kopā berzēties". Savdabīgi, ka dienvidvācu izloksnēs tas nozīmējot "precēties" (Sie hon gefrichd/Viņi apprecējās.).

Mazais, klasiskais vārdiņš, pārstāvēts daudzās gramatiskajās kategorijās, ir gauži produktīvs. To var lietot gan lietvārda, gan darbības vārda, gan īpašības vārda, gan apstākļa vārda vai tā daļas, gan partikulas vietā, Tomēr tā pielietojums salīdzinājumā ar slāvu valodām ir salīdzinoši ierobežots. "Krietnā kareivja Šveika" tulkotājs angļu izdevuma priekšvārdā saka: "Tāpat kā citas slāvu valodas un vācu valoda, arī čehu valoda var lepoties ar plašu lamuvārdu klāstu visdažādākās intensitātes nokrāsās. Mēs, Lielbritānijā, nevaram mēroties ar to, jo - bez šaubām puritānisma ietekmē - vairums mūsu lamuvārdu ir pārāk maigi, un mūsu stiprie izteicieni aprobežojas ar vienu vai divām nodrāztām rupjībām. Čehu lamuvārdi pamatā ir saistīti ar mājlopiem, ekskrementiem vai ķermeņa daļām, kas ar tiem saistītas. Angļu rupjības pārsvarā attiecināmas uz seksuālajām funkcijām un perversijām."

Runā, ka Gordons Ramsajs ceļu uz slavu un atzīšanu izlauzis ar lamām un uzvedību, kas robežojas ar huligānismu. Ēdienu gatavošanas šovā Melburnā viņš demonstrē attēlu, kurā redzama sieviete ar cūkas šņukuru: "Tā ir Treisija Grimšova (austrāliešu TV seja). Viņa mani vakardien intervēja. Viņai vajag pieteikt vizīti pie ārsta, kas špricē botoksu Saimonam Kouelam." Par viņa tuvajām attiecībām ar šo vārdu liecina TV raidījums "F Word", kura divdomīgais nosaukums no vienas puses atgādina par šefpavāra leksikas īpatnībām, no otras puses - nu nevajag visur meklēt zemtekstus - angļu valodā vārds "ēdiens" arī sākas ar burtu "f".

Taču bezkaunība un sulīga lamāšanās vien neatslēdz visas durvis. Pagājušā gada nogalē varenie un bagātie pa galvu pa kaklu nemetās nosolīt vakariņas ar Gordonu. Kad sākotnējā 1000 mārciņu likme jau bija noslīdējusi līdz 500 mārciņām, viesnīcnieks sers Roko Forte paslēja augšup roku: "Es solīšu 500, ja man nebūs jāvakariņo ar Gordonu Ramsaju." "Ramsajs ir viens no tiem šausmīgajiem ļaudīm, kas mani garlaiko līdz nāvei," pēc izsoles teica lords Pīrsons. "Viņš ir tikai šefpavārs - kāpēc gan viņam neturpināt gatavot ēdienu un neaizvērties?" Tomēr viens no viesiem - viņa identitāte netika atklāta - galu galā nosolīja 500 mārciņu vērtās pusdienas, kas normāli izmaksātu 850 sešiem cilvēkiem.

Nav komentāru: