svētdiena, 2009. gada 15. marts

Vispār jau daļa parasto ļautiņu (tie, kuriem joprojām ir darbs) nesaskata pārāk lielu problēmu, no kurienes darba rokas nāk, ja vien tās neaug no pakaļgala un "spēj padarīt darbu saskaņā ar visaugstākajiem standartiem", un kopumā tas ir rentabli. (Ko britu strādnieki iespējams nespēj, jo viņiem nav atbilstošo darba prasmju, kuras tik aizgrābīgi Ņūhemas mērs aicina apgūt.) Jo, piemēram, tuneļa izbūvē zem Lamanša kanāla vienīgā prasība esot bijusi, lai vienam no sešiem strādniekiem angļu valoda būtu dzimtā.

Daudz tiek runāts arī par dempingu, jo imigranti nositot darba cenas līdz tādām, par kurām neviens "vietējais" nestrādāšot. Runājot par rakstā minēto gadījumu, viss ir vienkārši. "Nav brīnums, ka Olimpisko spēļu bosi izmaksu dēļ centīsies nolīgt iespējami daudz aizjūras ("Overseas" - kā man patīk šis vārds! Nozīmē arī 'ārzemju'. Ja nemaldos, tas bija X Factor, kur kādam asprātim, piesakot zēnu no Īrijas, ienāca prātā pateikt, ka viņš ir "no salas". Man uznāca smieklu lēkme.) strādnieku. 2012. gada spēļu budžets jau ir krietni pārsniegts, un šis ir viens no veidiem kā menedžeri var samzināt izmaksas būves vietā Stretfordā," Eliots Hols no Ņū Bārnetas. Puisim, kas to saka, šķiet, ir tipiski anglisks vārds.

Nezinu, kā tas ir citos sektoros, taču grāmatvedības sektorā nav mazums darba piedāvājumu, kur samaksas ailē (šeit parasti norāda, cik saņems par darbu. lai ļautiņš zin, vai vispār vērts laiku tērēt) ierakstīts, ka atalgojums "atbilst nacionālās minimālās stundu likmes apmēram". T.i., 5.73 mārciņām stundā. Turklāt tiek meklēts zinošs un vispusīgs speciālists ar pieredzi. Pat "podu mēzējam", latviešu jaunlaiku nacionālajā folklorā pārstāvētajam tipiskā ekonomiskā migranta tēlam, atalgojums varētu būt augstāks. Piemērs: "Tiek meklēts praktikants darbam rosīgā grāmatvedības nodaļā (kaut kur Linkonšīrā). Ideālajam kandidātam jābūt pieredzei līdzīgā amatā. /blah blah/ Stundu likme atkarībā no pieredzes varējas no minimālās līdz 6.71 par 37 stundu darba nedēļu."

To, ka darba tirgus rūk un saasinās konkurence, labi raksturo piebilde, kuru es pamanīju vairākos darba sludinājumos : "Pieteikšanās amatam, kuram jūs nederat, atstās sliktu iespaidu uz jūsu pieteikumiem nākotnē."

Nav komentāru: