pirmdiena, 2009. gada 18. maijs

Savilkt muti šņukurā

Šorīt mans puisis mani iepriecēja ar visai savdabīgu jautājumu. Pirmajā brīdī es padomāju, ka viņš saka, ka šodien jauks laiks, dižķibeles modinātājpulkstenis ar asti un ausīm jau bija ieradies, deguns ģīmī, ķepas apakšā, ņemas elsdams, tāds piepildīts rīta kasīšanas mirklis, un miega pusaizdrīvētiem plakstiem atbildēju, ka laiks tiešām jauks un saulains kā jau pirmdienas dienā. Pusis paskatījās uz mani un atkārtoja jautājumu; izrādījās, tas bijis savādāks, vai man sāpot kakls. Atteicu, šobrīd vairs nē. Viņš palika vēl jocīgāks. "Varbūt man drošības pēc piezvanīt uz to telefonu?" viņš nopietni vaicāja. "Uz kādu telefonu?" mans bija nesaprašanā. "Nu to par "cūku gripu". Uz to var zvanīt, ja parādās gripai līdzīgi simptomi."

Cūkas šņukurs un ausis līdzīgas tiem daleku vivisekcijas skartajiem cilvēku ģīmīšiem no Doctor Who sērijas Daleks In Manhattan/Daleki Manhatenā. Nezinu, kāpēc šeit to joprojām dēvē par "swine flu" nevis par "pigs flu". Varbūt "swine" ir nedaudz poētiskāks vārds par parastām "cūkām"? (Miks Džegers reiz dziedāja: "You heart is like a diamond/You throw your pearls at swine..") Nekā, kā rakstīts Readers Digest Oxford vārdnīcā, "swine" ir amerikāņu angļu valodā normāls un britu angļu valodā formāli lietots cūkas nosaukums. Kāda vilšanās...

"Varbūt viņi vienkārši teiks, ka viss ir kārtībā. Taču vajadzētu piezvanīt." Mans puisis ir jauks un apzinīgs, viņš uzskata, ka slimam skriet uz darbu un ar varonīgas pašaizliedzības žestu aplipināt visus, ko satiek ceļā, ir nejēdzība. Viņš to var atļauties, jo viņa algu tas neietekmē. Patiesību sakot, slimot nav izdevīgi, slimošana krietni sit pa kabatu. Slimības lapu šeit sāk apmaksāt no ceturtās slimības dienas, un maksā tikai par darbdienām. No šā gada 6. aprīļa nedēļas likme bruto ir 79.15 britu mārciņas (Salīdzināšanai - minimālā alga 40 stundu darba nedēļai šobrīd ir 229.20 mārciņas uz papīra.), tas ir, 15.83 mārciņas dienā, ja jūs strādājat 5 dienu darba nedēļu. Piemēram, ja jūs saslimstat svētdienā un esat slims līdz nākamajai piektdienai, tad jūs saņemsiet tikai 31.36 par ceturtdienu un piektdienu. Turklāt no šīs summas veic visus atvilkumus (ja tādi ir), un to izmaksā tikai tiem, kas nedēļā uz papīra nopelna vismaz 95.00 britu naudiņas.

Lai novērstu gripas tālāku izplatību, sākta nacionāla kampaņa iedzīvotāju izglītošanai, informējot par slimības simptomiem (augsta temperatūra, kaullauzis vulgaris, sāpošs kakls, šņukurs, klepus utt) un izsargāšanās veidiem (personīgās higiēnas ievērošana un vēlreiz personīgās higiēnas ievērošana) kā brošūrās, tā arī ar interneta starpniecību. Mans puisis ir šīs izglītošanas piemērs, personīgi man neienāktu prātā skaldīt matus par nelielu neveselību. Ir slēgtas vairākas skolas un pārcelti eksāmeni. Privātskolās ieteikts izveidot karantīnas istabas, kurās izolējami skolnieki, kas varētu būt inficējušies ar "cūku" gripu. Vecākiem uzlikts par pienākumu ziņot skolotājiem par bērnu veselības stāvokli. 12 gadus vecā Sofija Deselisa (Sophie De Salis), kas nesen pārslimojusi "cūku" gripu, ko bija atvedusi no Lieldienu brīvdienām Amerikā, viņas atklāsmes lasāmas avīzēs, apgalvo, ka tā izpaužas gluži tāpat kā vienkārša saaukstēšanās. "Es nedomāju, ka par to būtu jāraizējas."

Pavirši pārskatot izglītojošo brošūriņu, ko darīt "cūku" gripas gadījumā, rādās, ka tās izplatība būtu zeltainas pļaujas laiks ne tikai Tamilflu un Relenza, bet arī salvešu un ziepju ražotājiem: "Vienmēr nēsājiet līdzi salvetes. Izmantojiet tīras salvetes, lai, klepojot vai šķaudot, aizklātu muti un degunu. Izmetiet salvetes pēc vienas lietošanas reizes. Bieži mazgājiet rokas."

Ar ko tas beidzās? Puisis aizgāja uz norādīto interneta adresi, izlasīja visu par simptomiem, nosprieda, ka viņam piemetusies parasta, nožēlojama saaukstēšanās, par kuru avīzēs nerakstīs, un nolēma iet uz darbu.

Nav komentāru: