trešdiena, 2009. gada 13. maijs

Kad manī ierunājas Skrūdžs Makdaks

Šķiet, tas varēja būt ap Ziemassvētkiem, jo ap to laiku visas dienas saplūst vienveidīgā mirgā, es pamanīju kaut ko dīvainu. Saku "šķiet", jo goda vārds man ir alerģija pret šiem svētkiem: apkārt tik daudz lieku reklāmu, kuras, piedraņķējot galvu un ausis, lipeklīgās balstiņās vēsta par ievērojamām atlaidēm Tesco, un cik daudz jauku našķu svētku galdam par neticami draudzīgām cenām jūs varēsit iegādāties M&S, 8 - 10 minūtes filmas, un tikpat sīrupainības, un kur nu vēl Wham! brīnišķīgā dziesma Last Christmas, kas roku rokā ar Slade klasiku Merry Xmas Everybody kā uzmācīga muša sīc ikvienā mūzikas kanālā, ko pirksti uzslēdz. Nemaz nevajag divus bāzt rīklē. Ja nemaldos, tā varēja būt Somerfield's vai Sainsbury's veikalu ķēdes reklāma, vārgs saprāta pīkstiens par pārpalikumu izmantošanu vispārējā "Pērc to un tad vēl šito!" svētku kampaņā. Es vēl pabrīnījos. Neraksturīgi.

Līdz tam man šķita, ka izmest ārā pārpalikušo ēdienu vai produktus, kas nav tik svaigi, ir normāli. Mazliet iepelējusi maizes šķēle - visu iepakojumu ārā! Appelējis siers - viss gabals ārā! Cūkas karbonāde neizskatās labi un viegli apglumējusi - ārā! (Kaut arī es teicu, ka var izņemt tikai to šķēli, izgriezt pelējumu sieram, gaļu nomazgāt etiķūdenī un lietot. Ne to vien esmu ēdusi, taču dzīva un vesela. Droši vien manī ierunājās iepriekš minētā pīļkunga taupība. "Jā, tev jau latviešu kuņģis!" sekoja atbilde.)

Visērtākais risinājums pārpalikumu izmantošanai būtu suns. Pēc tam var, apvienojot patīkamo ar derīgo, fizkultūras pēc palocīties dārzā, lasot no zāles to, kas no pārpalikumiem palicis pāri. Taču suns nevar ēst - jēlu gaļu, žāvgaļu, cūkgaļu, kaulus. Asus ēdienus viņam neviens pat nepiedāvātu. Ieraugot sieru, suns atceras, ka kaut kur tālos senčos, varbūt vecvecvecvec...māmiņa, viņam bijusi pele, un sāk lūdzoši pīkstēt. Bet siers ir sāļš, daudz nedrīkst. Maizi viņš neēdīs ne sitams. Varbūt nedaudz ar sviestu kompānijas pēc. Suņam patīk sabiedrība. Un vislabāk viņam tīk ēdamais tieši no šķīvja. Tas nepārpalikušais.

Nav komentāru: