trešdiena, 2011. gada 31. augusts

Sex sex sex and don't forget the "violence"... -- Marilyn Manson

(Par libido un tanatosa neizdibināmajiem kopus ceļiem )



Atceros, vairāk kā gadu atpakaļ pa visu Londonu (un ne tikai) bija izlīmēti plakāti. Tobrīd es rakstīju: "Katru reizi, kad es eju uz "Tesco" vai kad mēs braucam uz "Sainsbury's", man ir jādomā, kā savākt feisu. Runa ir par milzīgiem posteriem izmeklētā žults krāsā. Pa vidu novietota nodzīta gladiatora fotogrāfija. Abās pusēs balto burti. "Kareivis pieņem lēmumus, cilvēkam ar tiem jāsadzīvo." Figūra šo teikumu sadala divās daļās kā cezūra. Manējais ik reizi piebilst: "Look, your boyfriend!" Taču domājams, ka greizsirdīgs viņš nav..."

Ja "Strike Back"/"Pretsitiens", neskatoties uz visiem trūkumiem un piebāztību ar klišejām, piemēram, teroristi straumē interneta video, kurā TV reportierei, kas vienmēr (kāda jauka verbāla muļķība, mēs visi zinām, ka tas ir relatīvi :D) runā taisnību, nocērt plaukstu, galvenie varoņi bēg automašīnā, kurai neviens no vajātājiem nespēj trāpīt, tādā garā, pirmajā sezonā tas tomēr bija, kā raksta "Digital Spy", un es tam piekrītu - "unikāls britu produkts", atbilde amerikāņu seriālam "24", kur brutāli un atklāti tika atspoguļota karavīru dzīve, tad otrā sezona... To niansi starp britu un amerikāņu ražojumu var noteikt neminstinoties - ne tikai kartupelis mutē/akcents/izruna atšķiras - Britānijā tādu jēdzienu kā "inteliģence" iespējams attiecināt arī uz masu kultūras produkciju, ASV - tāda fenomena, vismaz manā subjektīvajā skatījumā, nav. (Spriežot pēc tā, kādas izcilas vērtības cilvēki saskata infantīlās komiksu ekranizācijās. Man pietrūktu talanta kaut ko tādu secināt. Taču, cik es zinu, arī Amerikā dzīvo normāli, domājoši cilvēki.)

Otrā sezona "Strike Back: Project Dawn"/"Pretsitiens: Projekts Lēkts", kas Amerikā tiek piedāvāts kā pilnīgi svaigs un oriģināls "Cinemax" produkts, ir, kā recenzijā raksta "Unpopcult": "...sliktas kvalitātes, uz nerviem krītošs, par spīti ieguldītajiem miljoniem, ļoti, ļoti lēts." Pirmās divas sērijas es noskatījos pāris dienas pēc tam, kad to bija sākuši demonstrēt ASV. Vardarbība, lamas, sekss - cik noprotams, tas ir labākais, ko spēj piedāvāt maksas kanāls otrpus okeānam.  Ne viens, ne otrs, ne trešais mani, protams, nespēj raustīt - tik psiholoģiski vārīga es neesmu. Taču mani mazliet tracina fakts, ka Britānijā, starp citu, šur tur, piemēram, "Radio Times", tas tika reklamēts ar R. Ārmitidža vārdu. Kas, manuprāt, bija diezgan bezkaunīgi un maldinoši pret potenciālo skatītāju. Burtiski pāris minūšu un divu teroristu prasību deklamāciju dēļ. (Labi, neņemsim vērā to, ka, skatoties tās dažas minūtes, mani neatstāja apbrīnojami uzmācīga vēlēšanās kādu nosist vai laist kaut ko pret sienu tā, ka šķīst. Laptops, uz kā es to skatījos, šim nolūkam, protams, nederēja. Tik daudz prāta man bija saglabājies. :D) "Mēs prasām atbrīvot mūsu brāļus, izpildīt mūsu prasības. Bla. Bla. Bla. Un, ja ne, mēs runāsim vienīgajā valodā, kuru rietumnieki saprot. Asinis."

Skatiens. Šāviens.

Ja mēs ignorējam manu jūtelību pret R. Ārmitidža varoņa pārāk grafisko galu (Šķīdiens tiešām bija ievērības cienīgs, un tur viņam tiešām ir taisnība - viens ir zināt, kā tu mirsti, otrs ir redzēt, kā tas izskatās uz ekrāna. Kaut arī man šķiet, ka no E. Linkolna kakla guldzošās asinis pagājušās sezonas "Strike Back" finālā izskatījās vēl grafiskāk.), šis seriāls kā līmeņa, tā izpildījuma ziņā tā aizdomīgi velk uz amerikāņu melno komēdiju "Die Hard"/"Cietais rieksts" un dažām Kloda van Dammes 80. gadu beigu filmām. Turklāt tajā ir atsauce  uz "Spooks"/"Spoki" piektajā sezonā redzamo ķīlnieku sagrābšanas epizodi Saudi Arābijas vēstniecībā. Vizuāli tas ir gandrīz vai precīzs plaģiāts ar amerikāniskas parodijas piegaršu. Tikai līķu skaits šajā gadījumā ir lielāks. Turklāt galvenais sagrābējs nelāgi atgādina "ļauno doktoru" no Ostina Pauersa sērijas filmām. Tas tam visam piešķir nedaudz pajolīgu šarmu, dēļ kura to var arī skatīties. Piemēram, šī nelielā ainiņa no ķīlnieku atbrīvošanas operācijas izskatās perversi debīli.

"Dr. Evil" draud uzspridzināt hoteli ar visiem ķīlniekiem.

"Dr. Evil" ķeras pie lietas. Tie ir vadi, kas piestiprināti pie sprāgstošā objekta, kas pacelts pie griestiem. Iespējams, ka tas varētu būt artilērijas šāviņš.

Maikls Stounbridžs (Filips Vinčesters) pamana bīstamo objektu un to kritienā notver. Es tiešām smējos par šo varonības aktu.


Vienu gan es nesaprotu, kāpēc seriālā, kas domāts mačo auditorijai, tik daudz un uzmācīgi tiek rādīti vīrieši bez biksēm? Vai tiešām daiļā dzimuma piesaistīšanai? "Pupu faktors" - 'boobage' tur ir nobālējis "pakaļu faktora" - 'bummage', 'buttage', kā jums labāk tīk - priekšā. Smadzenes, citējot "IndieLondon" satek vai nu biksēs, vai arī izšļācas no Džona Portera (Ričards Ārmitdžs) galvas. Ļaunāk pat es nevarētu pateikt. :D

 
Demjens Skots (Salivans Stepltons) dara visu iespējamo, lai pēc iespējas mazāk paturētu bikses kājās. No intervijas laikrakstam "Metro": "Man bija daudz iespēju praktizēties [izģērbties] šajā seriālā un šobrīd jau es esmu pieradis. Tu vienmēr mazliet nervozē, nēsājoties apkārt bez drēbēm vismaz 50 cilvēku priekšā. Seksa ainas parasti tika filmētas kopā ar aktrisi, kuru es tik tikko esmu saticis, tad nu tas notiek apmēram šādi: "Sveiki. Es esmu Salivans, un tāds es izskatos kails." Tas sākumā dod pa nerviem, taču tu centies saskatīt tajā visā kaut ko jautru. Viņš atzīstas kā pie bikts, ka arī iepriekš ir filmējies tādās ainās, taču nekad tās neesot bijušas tik "pikantas". Tā kā turpinājumā skatītājus gaidot "vēl vairāk kailas miesas", un dažas no seksa ainām esot "ļoti enerģiskas".


Šī nav enerģiska seksa aina, šeit viņš cīnās ar "sliktajiem" puišiem. Par to jau es esmu rakstījusi. Forumos es esmu lasījusi, kā sievietes (vairumā amerikānietes) no nedēļas nedēļā arvien vairāk atmaigst pret šo "meitu ģēģeri ar zelta sirdi". Nez, vai viņas par līdzīgu eksemplāru tik saldi vīterotu arī dabā?

Spriežot pēc visa, kas lasīts pēdējās nedēļās, ja R. Ārmitidžs tomēr būtu palicis šajā britu (stipri nosacīti) un amerikāņu visnotaļ sviestainajā projektā, viņam nāktos ielīst Filipa Vinčestera varoņa ādā, tikai ar savu seriāla identitāti, jo tautu draudzības vārdā ir pilnīgi skaidrs, ka viens tāpat kā tagad būtu amerikānis, otrs - brits. (Lai arī viens no producentiem, Frenks Spotnics, intervijā ir izteicies, ka šīs kardinālās izmaiņas garā un saturā izdarītas tikai pēc pagājušās sezonas galvenā varoņa zaudējuma cita projekta dēļ, es tam kaut kā nespēju noticēt. HBO/Cinemax, kas ir atbildīgi par šo revampējumu, amerikāņu tautā tiek mīlīgi saukti par "Skin-e-max" tieši šīs pupu un pakaļu propogandas dēļ. Nakts laikā viņi tautu izklaidējot ar porno.) Un mēs, iespējams, varētu redzēt viņa pēcpusi šajos kadros.


 
Filipa Vinčestera pakaļa tuvplānā. Par ko gan viņš tobrīd domāja? Piemēram, Deivids Tenants esot juties nelāgi, tēlojot orgasmu, un pēc tam viņu vienmēr esot mocījusi vēlme apvaicāties citiem, vai arī viņi dabā to dara tā. Droši vien puisis bija sajuties nedaudz smieklīgs.

Es zinu, ka pa daļai mana nīgruma iemesls ir īsuma piegarša. Tāda reakcija mēdz būt ne tikai alkoholiķiem. No otras puses, ja man vaicātu, vai es gribētu redzēt Ārmitidžu ar nolaistām biksēm, es - laikam - atbildētu, nē. Tā nav mana prioritāte. Viņš sevi ir pietiekoši daudz demonstrējis. Laikam visneslēptākā demonstrācija ir "Between The Sheets"/"Starp palagiem".  Es neesmu redzējusi "atklātās ainas", taču man nav ne mazākās vēlēšanās maksāt 13 mārciņas, lai apskatītu kādu viņa ķermeņa daļu visos sīkumos un tuvplānā. Ja kādam interesē viņa pēcpuse no ne tik seniem laikiem, to var ievērtēt "Spooks" astotās sezonas ceturtajā sērijā. Viņš pārģērbjas, lai būtu garantija, ka viņš ir, runājot spiegu žargonā, "tīrs". Nez, kāpēc šādā pašā situācijā mums nedeva iespēju aplūkot Hariju Pīrsu? Tauta vēlas zināt savus varoņus arī no tās puses.

Katrā gadījumā man jāatzīst, ka R. Ārmitidža ekrāna nāvju bilance ir krietni iespaidīgāka par viņa seksa ainu bilanci. "Ultimate Force"/"Elites specvienība" (Nošauts, jo ielīdis gultā ar dienesta biedra sievu. Līķis, starp citu, pēc tam tiek nobēdzināts saldētavā un pa virsu sakrautas gāzēto padzērienu pudeles.), "Robins Huds" (Pati pliekanākā un patētiskākā nāve.), "Spooks"/"Spoki" (Kā jau esmu rakstījusi iepriekš - nokasīts no asfalta pēc lēciena no daudzstāvu mājas jumta.), "Captain America: The First Avenger"/"Kapteinis Amerika: Pirmais atriebējs" (Pārliecināta nacista nāve Evas Braunas stilā - "Heil HYDRA!" un ciankālijs, droši vien pati stilīgākā nāve.), "Strike Back" (Varoņa nāve, kaut velns parautu to draņķa varonību, nododot kodētu ziņojumu, ko spējīgs atšifrēt vien ērzeliskais amerikānis - lode smadzenēs un skaists šļāciens.)."The Hobbit"/"Hobitu" mēs atstāsim saldajam ēdienam, jo filma vēl nav pabeigta,  taču arī tur viņa varoni gaida nāve Piecu armiju kaujā. Taču Šonu Bīnu, kas ir pamanījies tikt nogalināts vismaz 21 filmā, viņam vis tik drīz nepārspēt.

Nav komentāru: